zondag 11 maart 2012

De Renner

Wielerliefhebbers zaten vanavond achter de buis. Niet alleen om nog een keer te kijken naar de samenvatting van de spannende tijdrit waarmee Parijs-Nice werd afgesloten (wat heeft Lieuwe Westra fantastisch gereden en wat heeft de hele Vacansoleil-DCM ploeg het geweldig gedaan). Niet alleen om te smullen van het gevecht in de finale van de 5e etappe uit de Tirreno-Adriatico (ja hoor, Johnny Hoogerland reed met de voorste mee bergop richting Prati di Tivo). Het was vooral genieten van de aflevering van Benali Boekt op Nederland 2. In dit programma ging over "De Renner", het boek van Tim Krabbé. Om het boek nog meer tot leven te laten komen beklommen Abdelkader Benali en Tim Krabbé samen de Mont Aigoual. Het leverde mooie beelden op! Ik durf nog niet te beweren dat dit boek verplichte kost zou moeten zijn naast klassiekers als Multatuli, Turks Fruit, Een Vlucht Regenwulpen en De Aanslag, maar natuurlijk is "De Renner" van een werk uitzonderlijke klasse. Zeker voor wielerliefhebbers een must have.

Tim Krabbé zegt zelf over dit boek: "Het succes van De Renner zit 'm voor een heel groot deel denk ik in de volstrekte schaamteloosheid waarmee dat boek geen enkel excuus heeft voor z'n eigen onderwerp. Het gaat alleen maar over wielrennen...".

Precies dat is het verschil ten opzichte van een ander literair hoogstandje: "Op de helling" van Boudewijn Smid. Je zou toch verwachten dat een verhaal over vijf vrienden die samen de Marmotte gaan fietsen niets anders dan een een wieler epos kan zijn, maar dit boek gaat helemaal niet over wielrennen; dit boek gebruikt wielrennen slechts als decor. Dit boek gaat over mannen, over vriendschap en over geldingsdrang. Ik zou zelf een ander slot hebben gekozen, maar verder een pareltje! Helaas is dit boek volgens mij niet geschikt voor vrouwen... die begrijpen er waarschijnlijk helemaal niets van.

Jammer dat "Op de helling" altijd in de schaduw zal staan van "De Renner"...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten